Utorak, 16. Veljača 2021

Župan Marušić na on-line sjednici CIVEX-a

On line sjednica Povjerenstva za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove Europskog odbora regija (CIVEX) održana je jučer, a u radu sjednice, kao član Odbora regija EU sudjelovao je i župan Danijel Marušić. U sklopu sjednice predstavljen je nacrt mišljenja "Paket mjera za proširenje EU-a za 2020. godinu” na kojem je kao izvjestitelj posljednjih nekoliko mjeseci radio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić na temelju dva dokumenta Europske komisije –  "Komunikacija o politici proširenja EU-a za 2020. godinu” i "Gospodarski i investicijski plan za Zapadni Balkan” iz listopada prošle godine.
Predstavljeni  dokument nastao je nakon konzultacija s predstavnicima Europske komisije, Europskog parlamenta, Europskog gospodarskog i socijalnog vijeća kao i brojnim dionicima zainteresiranim ili uključenim u proces proširenja EU-a. U svom izlaganju župan Dobroslavić naglasio je da bi sve zemlje zapadnog Balkana trebale postati članice EU, što bi bilo obostrano dobro s političkog, gospodarskog i sigurnosnog aspekta, ali naravno sve te zemlje prethodno moraju ispuniti sve kriterije za pristupanje EU, dok Turska tek treba uvjeriti EU da je doista spremna prihvatiti europske standarde i vrednote s obzirom na veliko pogoršanje u pogledu ljudskih prava, vladavine prava te funkcioniranja lokalne demokracije.
 
U mišljenju je naglašena je potreba uklanjanja nedostataka u funkcioniranju demokracije u zemljama proširenja, posebno na lokalnoj razini a podržana je i ideja pokretanja Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan kao ključnog instrumenta podrške ekonomskom oporavku i razvoju zemalja regije te podržao uključivanje jedinica lokalne i područne samouprave u programiranju i praćenju provedbe mjera odnosno financiranih projekata.
 
Na kraju sjednice naglašena je potreba pojačane suradnje lokalnih i regionalnih vlasti u EU-u kao i Europskog odbora regija s lokalnim i regionalnim vlastima u zemljama proširenja. Dokument Mišljenje bit će predstavljen i o njemu će se glasati na Plenarnoj sjednici Europskog odbora regija u Bruxellesu početkom svibnja 2021. godine.