Inovativnim umom do pametnih ICT škola- Pametne škole 2

INTERREG IPA CBC slika

„Inovativnim umom do ICT pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole 2“ naziv je 1.855.805,07 € vrijednog prekograničnog projekta. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije u okviru INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Projekt implementiraju: Centar za  razvoj i podršku CRP Tuzla kao vodeći partner sa partnerima: Tuzlanski kanton i Brodsko –posavska županija.

 

 

 

 

1

JAVNA NABAVA

2

E - PLATFORMA

3

ŠKOLSKA NATJECANJA

4

PUBLIKACIJE


 

AKTUALNOSTI

 


Osnovne informacije o projektu

Naziv projekta: Inovativnim umom do pametnih ICT škola

Akronim projekta: Pametne škole 2

Vodeći partner: Centar za razvoj i podršku Tuzla

Partneri: Tuzlanski kanton, Brodsko-posavska županija

Razdoblje provedbe projekta: 15.10.2020. - 14.1.2023.

Ukupni budžet projekta: 1.885.805,07 €

Ukupan iznos sufinanciranja: 1.577.434,30 € (85% iznos iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i    Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.)

Broj ugovora: 2020 HR-BA-ME388

 

 

 

Vodeći partner:

 

CRP logo

Partneri:

grza2006013115223

tuz

 

 

„Inovativnim umom do ICT pametnih škola“ ili skraćeno „Pametne škole 2“ naziv je 1.885.805,07 € vrijednog prekograničnog projekta. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. i pripada projektima prioritetne osi „Zaštita okoliša i prirode, poboljšanje prevencije rizika i promocija održive energije i energetske efikasnosti.”

Projekt će doprinijeti ostvarivanju održivog i ugljen-neutralnog energetskog sistema u projektnoj regiji. Projekt implementiraju: Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla sa partnerima: Tuzlanski kanton i Brodsko –posavska županija. Projekt se nastavlja na postojeća rješenja, najbolje prakse i naučene lekcije iz projekta „Pametne škole 1“  u sklopu kojega je energetski obnovljena Osnovna škola u Sibinju.

 

 

Ciljevi projekta:

  1. Povećati infrastrukturne, institucionalne i upravljačke kapacitete projektnog područja za proizvodnju obnovljive energije u javnom sektoru i za poboljšanje energetske učinkovitosti javnih zgrada
  2. Osposobiti učenike i zaposlenike osnovnih i srednjih škola za pristupačne mjere uštede energije i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora
  3. Povećati svijest javnosti o krajnjoj potrebi za pametnom i klimatski neutralnom energijom te o win-win mogućnostima za mudro korištenje energije smještenim u stambenim i javnim zgradama projektnog područja.Projekt je živopisna kombinacija zelenih ulaganja, umjetnosti i kulture kao inovativnog obrazovnog alata, pametne IC tehnologije, širokog školskog natjecanja za uštedu energije – sve primijenjeno kako bi se učenicima i zaposlenicima škola iz područja projekta te regionalnim i lokalnim službenicima omogućilo da praktično primijene ključne principe uštede i održivog upravljanja energijom. Paralelno s tim, dinamična javna komunikacija širi se i povećava svijest građana i ostalih javnih sastavnica o nizu dobitnih društveno-ekonomskih prednosti energetske učinkovitosti i proizvodnje obnovljivih izvora energije.

 

Glavne aktivnosti kojim će se projekt baviti u periodu od 27 mjeseci su:

  1. Energetska obnova 33 školska objekta u projektnom području - ova aktivnost podrazumijeva ugradnju novih postrojenja za proizvodnju obnovljive energije, ukupne snage 4,5 MW u 33 osnovne i srednje škole u projektnom području i njihovu energetsku rekonstrukciju. Na 15 školskih objekata u Brodsko - posavskoj županiji bit će instalirani solarni fotonaponski sistemi za proizvodnju električne energije, dok će u 18 škola u Tuzlanskom kantonu peći na fosilna goriva biti zamijenjene pećima na drvnu biomasu.
  2. Učenje o energetskoj efikasnosti u školama – Zabavna prekogranična edukacija za učenike iz škola Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona u identificiranju i borbi protiv „Energetskih vampira” – u okviru projekta učenici srednjih i osnovnih škola imat će priliku putem inovativnih edukativnih metoda, prošiti svoje znanje o potrošnji energije, energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Učenici osnovnih škola će putem interaktivne kazališne predstave o energetskim vampirima, koju izvode profesionalni glumci, usvojiti nova znanja iz spomenutih područja, dok će učenici srednjih škola sudjelovati na natjecanju iz područja energetske efikasnosti na interaktivnoj e-platformi, igrajući različite kvizove, video igrice i slično.
  3. Prekogranično 4-mjesečno natjecanje osnovnih i srednjih škola u projektnom području u uštedi energije (primjenom ne-investicijskih metoda, tj. promjenom ponašanja), pri čemu će svaka od dvije škole pobjednice (jedna u BPŽ i jedna u TK) kao nagradu dobiti instaliranje centraliziranog sistema upravljanja energijom (CEMS). Predviđeno je da u natjecanju sudjeluje oko 100 osnovnih i srednjih škola, odnosno više od 40.000 učenika.
  4. Dva četverodnevna seminara za obuku energetskih menadžera za ključne zaposlenike 33 škola koje će biti energetski obnovljene, oba sa prekograničnim sudjelovanjem (jedan u Tuzli, jedan u Slavonskom Brodu).

 

Ovaj projektni kutak izrađen je uz pomoć Europske unije. Sadržaj ovog projektnog kutka isključiva je odgovornost Brodsko-posavske županije i ni na koji način ne odražava stavove Europske unije.

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

 


 

INTERREG IPA CBC slika

 

 


Ispis